ავტორი: ს. ზალეტოკი,1 ლ. გულუა,2 ა. ორლოვსკი,1 ს. გოგოლი,1 ე. სამოილენკო,1 ო. კლენოვი,1 ვ. ჩეხუნი,1 ნ. მჭედლიშვილი,2 ნ. ომიაძე,2 მ. აბუთიძე 2
1 უკრაინის მეცნიერებათა აკადემიის კავეცკის სახელობის ექსპერიმენტული პათოლოგიის, ონკოლოგიისა და რადიობიოლოგიის ინსტიტუტი; 2 ს. დურმიშიძის ბიოქიმიისა და ბიოტექნოლოგიის ინსტიტუტი
Zaletok S.1, Gulua L.2, Orlovsky A.1, Gogol S.1, Samoylenko E.1, Klenov O.1, Chekhun V.1,
Mchedlishvili N.2, Omiadze N.2, Abutidze M.2
1 R. E. Kavetsky Institute of Experimental Pathology, Oncology and Radiobiology NAS Ukraine.
2 Durmishidze Institute of Biochemistry and Biotechnology
Antioxidant, Antitumor and Antitoxic Activities of Biocomposite from Green Tea and Red Wine Lees
მცენარეული მეორადი მეტაბოლიტური ნაერთები – პოლიფენოლები წარმოადგენს სისხლძარღვების, სიმსივნური და სხვ. დაავადებების საწინააღმდეგო თვისებებისა და მაღალი ანტიოქსიდანტური აქტივობის მქონე ნაერთებს (Feng et al., 2007). კომერციული გამოყენების თვალსაზრისით, განსაკუთრებით აღსანიშნავია მწვანე ჩაისა და წითელ ღვინოში არსებული პოლიფენოლები და მათი სიმსივნის საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებები (Leung et al., 2001, Kader et al., 2005).
ავტორი: ვ. დზერვე, მედიცინის მეცნიერებათა დოქტორი;
ლატვიის უნივერსიტეტის კარდიოლოგიის ინსტიტუტის სამეცნიერო საბჭოს თავმჯდომარე
დასრულდა პრეპარატ მილდრონატი®-ს საერთაშორისო, მულტიცენტრული, რანდომიზებული, ორმაგი ბრმა, პლაცებოკონტროლირებადი კლინიკური კვლევა (MILSS II), რომელმაც დაადასტურა, რომ სტაბილური სტენოკარდიის მკურნალობისას, სტანდარტულ თერაპიასთან ერთად, მილდრონატი®-ს მიღება ავადმყოფის მდგომარეობისა და პაციენტის ცხოვრების ხარისხის არსებით გაუმჯობესებას განაპირობებს.
ავტორი: მ. ხერხეულიძე,1 ნ. ყავლაშვილი,1 ე. კანდელაკი,1 დ. აბელაშვილი,2 თ. ტაბატაძე,2 შ. ქართველიშვილი 2
1 თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი, პედიატრიის დეპარტამენტი;
2 იაშვილის სახელობის ბავშვთა ცენტრალური საავადმყოფო
M. Kherkheulidze,1 N. Kavlashvili,1 E. Kandelaki,1 D. Abelashvili,2 T. Tabatadze,2 SH. Kartvelishvili,2
1 Tbilisi State Medical University, dept. pediatrics; 2 Iashvili children hospital
The efficacy of Biflorac in children with gastrointestinal diseases
გასული საუკუნის დასაწყისის ცნობილი რუსი იმუნოლოგის ილია მეჩნიკოვის აზრით კეფირის შემადგენლობაში შემავალი რძემჟავას წარმომქმენელი მიკროორგანიზმები აფერხებენ პათოლოგიური მიკრობების გამრავლებას, ამცირებენ დაავადებების განვითარების ალბათობას და ხელს უწყობენ სიცოცხლის მაღალ ხანგრძლივობას.